Afet ve Acil Durum Sonrası İlk Dakikalarda Neler Yapmalıyız?

image 71

Peki afetin hemen sonrasında neler yapacağız? Afet ve acil durum sonrası ilk dakikalarda; öncelikle kendinizi emniyete alıp yaralanıp yaralanmadığınızı kontrol etmelisiniz.

Afet ve acil durum sonrası ikincil risklere dikkat etmelisiniz. Özellikle;

•Yangın

•Gaz kaçağı

•Hasarlı elektrik kabloları

•Devrilen enerji hatları

•Düşen nesneler

•Kirleticiler

•Devrilen veya hasar gören bacalar

muhtemel ikincil risklere örnek gösterilebilir.

Afet ve acil durum çantamızla birlikte güvenli bir alana geçmelisiniz.

Bulunduğunuz yer artık güvenliyse başkalarına yardım edin.

Hasarı Kontrol Edin

image 72

Afetlerin hemen sonrasında dikkat edilmesi gereken diğer bir konu ise hasarların kontrol edilmesidir. Özellikle;

Yangın için, evinizdeki veya komşularınızdaki küçük yangınları mümkünse söndürün.

Gaz kaçağı için, kaçaktan şüpheleniyorsanız veya gaz kokusu alıyorsanız ana gaz valfini kapatın. Gaz şirketi gelmeden ve hasarlı tesisat tamir edilmeden gazı asla açmayın, şüpheyle bile olsa kapatılan gazı açmak şirket sorumluluğundadır.

Hasarlı elektrik kabloları için ana elektrik panosundan elektriği kesin. Hasar giderilene kadar da açmayın. Hasar gören her tür elektrikli aletin elektriğini kesin bu tür aletlerin üzerindeki elektrik yükü yangına sebep olabilir.

Devrilen enerji hatları için devrilen enerji hatlarını potansiyel tehlike olarak görün ve uzak durun. Düşen kablolara ve bunlara temas eden cisimlere, üzerinde elektrik olmadığını bilseniz bile asla dokunmayın

Düşen nesneler için kapalı kapıları ve dolap kapaklarını açtığınızda bir şeylerin üzerinize düşebileceğinin farkında olun. Kırılan cisimlere dokunmadan önce eldiven takın. Sabit telefonunuzu yerine yerleştirin, açık kalan telefonlar şebekeyi bloke eder.

Kirleticiler için kirlenmiş ilaçları, ecza malzemelerini veya benzeri toksik olmayan maddeleri kullanmayın. Ağartıcılar, alkaliler, boya, bahçe kimyasalları, akaryakıt gibi tehlikeli maddeler tecrit edilmeli veya kedi kumu gibi malzemelerle kapatılarak absorbe edilmelidir.

Devrilen veya hasar gören bacalar için  tuğladan yapılmış duvar ve bacalardan uzak durun. Yıkılmamış olsalar bile zayıfladıkları için artçı bir depremle devrilebilirler. Uzmanı görmeden bacayı kullanacak ateş yakmayın, yangına veya zehirli gazların evin içine dolmasına sebep olabilirsiniz.

Soruyu paylaşın

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email