Afetlere Hazırlık

Sığınma Yeri Nedir, Sığınak Nedir?

Sığınak Nedir? Nükleer, klasik ve modern silahlarla, biyolojik ve kimyasal savaş maddelerinin tesirlerine karşı ülkenin harp gücünün devamını sağlamak, canlı ve cansız değerleri korumak amacıyla zorunlu olarak inşa edilen korunma yerlerine «sığınak» denir. Dışarıdaki radyoaktif serpinti veya kimyasal gaz etkisinin geçmesi için belirli bir süre sığınakta kalmak mecburiyeti hasıl olabilir.…

İçeri Tahliye – Yerinde Sığınak Nedir, Bölgesel Tahliye Ne zaman Yapılır?

Açık alanlarda öncelikle binalardan, kulelerden, su depolarından, trafolardan uzaklaşmalı ve bunların açığında durmalısınız. Belirlenmiş bir toplanma yeri varsa oraya gidebilirsiniz; yoksa güvenli bir açık alan bulmanız gerekir. Önceden belirlediğiniz buluşma yerine gidin; mümkün değilse güvenli bir açık alan bularak ailece belirlediğiniz Bölge Dışı Bağlantı Kişisi’ne haber verin. Afet sonrası binada…

Tahliye Sırasında En Çok Yaptığımız Hatalar Nelerdir?

Tahliye uyarısı verildikten sonra asla olayın ne olduğuna bakmaya gitmeyin. Örnek olarak bir yangın alarmı verilmişse yangını incelemeye çalışmayın ve derhal tahliyeye başlayın. Eğer acilen binayı terk etmeniz gerekiyorsa eşyalarınızı toplamakla uğraşmayın. Sizin için çok hayati önem taşıyan bazı şeyleri (Evin anahtarı, kimlik vs) vaktiniz varsa alın ve hemen tahliye…

Binadan Tahliye Olurken Nelere Dikkat Etmemiz Gerekir?

Binadan tahliye olurken; aile üyeleri ile ev içi buluşma yerinde bir araya gelip afet ve acil durum çantanızı yanınıza alarak tahliye olun. Koruyucu giysiler ve sağlam ayakkabılar giyin. Önceden belirlediğiniz tahliye yollarını kullanın. “Tehlike geçti” değerlendirmesi gelene kadar hiçbir nedenle binaya tekrar girmeyin. Bilgi Notu 1: Binalar insanları dış koşullardan…

Yaşadığınız Alanı Tahliye Etmeniz Gerekirse Nasıl Yapmalısınız?

Deprem, yangın veya sel gibi bir tehlikenin risk oluşturması durumunda emniyetli bir yere taşınmak amacıyla tahliye yapabilir. Afetin durumuna göre tahliye, olay gerçekleşmeden önce veya sonra yapılabilir. Eğer tehlike önceden tespit edilebiliyorsa ve erken uyarı sistemi mevcutsa, olay gerçekleşmeden önce tahliye başlatılabilir ve insanların gereksiz yere risk altında kalması engellenebilir.…

Afet ve Acil Durum Sonrası İlk Dakikalarda Neler Yapmalıyız?

Peki afetin hemen sonrasında neler yapacağız? Afet ve acil durum sonrası ilk dakikalarda; öncelikle kendinizi emniyete alıp yaralanıp yaralanmadığınızı kontrol etmelisiniz. Afet ve acil durum sonrası ikincil risklere dikkat etmelisiniz. Özellikle; •Yangın •Gaz kaçağı •Hasarlı elektrik kabloları •Devrilen enerji hatları •Düşen nesneler •Kirleticiler •Devrilen veya hasar gören bacalar muhtemel ikincil…

Çığ Başladığında Neler Yapmalıyız?

Çok hızlı bir şekilde uzaklaşın Çığ Sırasında: •Soğukkanlılığınızı muhafaza etmeye çalışın •Çığın daha yavaş, yüksekliğinin az olduğu kenar kısımlarına ulaşmaya çalışın. •Bağırarak veya başka ses kaynakları (korna, çan, ıslık,vb.) kullanarak çevrenizdekileri uyarmaya çalışın. •Çığ başladığında bir araç içerisindeyseniz;  motoru durdurun ve ışıkları söndürün. Araç İçindeyseniz: •Dışarıya ses (korna) ve ışık…

Heyelan Sırasında Ne Yapmalıyız?

Binadan çıkmak ve heyelan bölgesinden uzaklaşmak için yeterli vaktiniz varsa tahliye olun. Evinizde bulunan elektrik, gaz ve su tesisatlarını kapatın. Heyelan sırasında ise; Binadan çıkmak ve heyelan bölgesinden uzaklaşmak için yeterli vaktiniz varsa tahliye olun. Evinizde bulunan elektrik, gaz ve su tesisatlarını kapatın Eğer Kapalı Alandaysanız; •Binadan çıkmak ve heyelan…

Sel ve Taşkın Sırasında Ne Yapmalıyız?

Yaşadığımız alanlarda seller ile de karşılaşabiliriz. Özellikle sel uyarısı yapıldığında; •Sel öncesi hazırlıklarınızı gözden geçirin, planınızı uygulamaya koyarak gerekli ek önlemleri alın, •Evdeki banyo küvetini ve kapları, şebeke suyunun kirlenme ihtimaline karşı temiz su ile doldurun, •Elektrikli ev aletlerini fişten çekin; sigortaları ve vanaları kapatın, •Afet ve acil durum çantanızı…

Yangın Anında Ne Yapmalıyız?

Yangın anında bazı unsurlara dikkat etmek gerekir. Bunlardan ilk ve en önemlisi dumanlı ortama asla girmemektir. Yangın sırasında duman ve ısı, merdiven boşluklarında toplanır. Kısa zaman içinde merdivenler kullanılamaz hale gelir. Eğer dairede yanma yoksa ve merdiven boşluğuna duman dolmuş ise kapınızı kapatın ve ıslak bir bezle kapı boşluklarını tıkayın.…