
Binadan tahliye olurken;
aile üyeleri ile ev içi buluşma yerinde bir araya gelip afet ve acil durum çantanızı yanınıza alarak tahliye olun. Koruyucu giysiler ve sağlam ayakkabılar giyin. Önceden belirlediğiniz tahliye yollarını kullanın. “Tehlike geçti” değerlendirmesi gelene kadar hiçbir nedenle binaya tekrar girmeyin.
Bilgi Notu 1:
Binalar insanları dış koşullardan korumak, güvenli barınma ve çalışma ortamları sağlamak amacıyla yapılır. Modern şehirlerde insanların zamanının büyük bölümü binalarda geçer; dolayısıyla binalar hem yaşam hem çalışma hem de sosyalleşme alanı olarak çok büyük önem taşır.
Bazı afetlerde binalar, korunaklı birer barınma ve çalışma alanı olma özelliklerini yitirebilir; aksine insan yaşamına karşı tehlike oluşturabilir. Örnek olarak deprem veya yangın gibi olaylarda yapıların içinde bulunmak insanlar için çok tehlikelidir; çünkü bu olaylar binaya yapısal olarak hasar verebilecek ve bina içi koşulları insan yaşamına uygunsuz hale getirecek dolayısıyla binaların hızla tahliye edilmesi gerekebilecektir.
Bazı afetler karşısında ise binalar büyük bir koruma sağlar. Bazı afetler dış mekânları daha çok etkiler. Özellikle şiddetli olmayan kötü hava şartları, küçük ölçekli kimyasal sızıntılar, sivil olaylar gibi durumlarda bölge terk edilememişse binaların içi, dışından daha güvenli olabilmektedir. Bu durumlarda “içe tahliye” denen uygulama tercih edilmeli, dış mekânlardan ve binaların dış mekân etkilerine açık yerlerinden (örneğin pencereler, balkonlar, teras, vb.) uzaklaşılmalıdır.
Bilgi Notu 2:
Alışveriş merkezleri, eğlence mekanları, spor tesisleri gibi yerlerde büyük çaptaki tahliyeyi yönlendirmek için görevli kişiler vardır. Bu kişiler tahliye anında insanları doğru yerlere yönlendirmelidir. Ayrıca acil müdahale ekiplerini çağırmak da bu kimselerin görevleridir. Eğer yabancısı olduğunuz bir yerdeyseniz bu görevlilerin yönlendirmelerine mutlaka uyun.